Om 100 dagar kommer det. Vakoc har ett kontrakt och vet när han kommer tillbaka till tävlingarna

I januari träffades han av en lastbil bak i Afrika. Han hade sex ryggkotor brutna och kämpade för sitt liv. Efter tre operationer försäkrade emellertid redan i mars: “Jag kommer tillbaka.”

Ledarna för Quick-Step-teamet lovade honom under året att de förväntar sig att förlänga hans kontrakt. Men under hösten krävde de förutom läkarnas förespråkare också stresstester. De ville se till att han verkligen komebackade.

I oktober genomgick han dem i det belgiska mitten. Och resultatet överträffade Vakočs förväntningar.

“Jag visste förut att jag var relativt bra, men jag trodde inte att jag skulle nå samma antal som jag var i december förra året,” säger han. ”Jag var upphetsad över det.När det gäller uthållighetsparametrarna är jag i en bra position. ”

Då tog händelserna en snabb vändning. Stallen gav honom ett års förlängning av kontraktet att underteckna och började omedelbart planera de första tävlingarna. Han skulle föredra att börja på januari Down World Tour i Australien, det första World Tour-loppet.

Men efter samråd med tränaren Koen Pelgrim beslutade de att inte skynda sig för mycket. De valde att returnera etappturneringen i Tour de Provence (del av Europaturnén, kategori 2.1), som kommer att äga rum 14 till 17 februari.Sportdirektörerna i Quick-Step gick med på denna plan.

Så om allt går bra kommer Petr Vakoč att dyka upp igen i profipelotonet på exakt 100 dagar. etapper i Provence – beroende på hur kroppen reagerar i hela loppet.

”Jag skulle vilja göra en Grand Tour. Om prestanda och hälsa tillåter mig kommer jag att sträva efter det. Jag skulle också vilja rida på Brabant Arrow och Strade Bianche. Men jag vet inte om det är verkligt. Mitt mål är att hoppa in i säsongen med full kraft och kämpa igen för seger. Om jag ser att jag inte har det, kommer jag att hantera hur jag ändrar planer. Kanske behöver jag bara vara en giltig teammedlem igen.Men nu har jag bara plan A. “